Vanzari Auto Romania head

RCA PE INTELESUL TUTUROR

RCA pe intelesul tuturor

Asigurarea de raspundere civila auto sau pe scurt RCA - asigura autoturismul tertului prejudiciat. Aceste asigurari sunt destinate atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice. RCA difera fundamental de CASCO prin faptul ca cel din urma asigura masina proprie plus ca nu este obligatorie spre deosebire de RCA care trebuie incheiat anual conform legii. Obligativitatea incheierii RCA-ului releva din faptul ca scopul in sine al asigurarii este ca persoana prejudiciata sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite indiferent de situatia materiala a persoanei care a provocat paguba.

Aceasta polita protejeaza pe de-o parte persoana prejudiciata, prin faptul ca garanteaza plata sumei necesare acoperirii pagubelor, dar pe de alta parte protejeaza si persoana care a produs paguba, acesta fiind exonerat in totalitate de la plata prejudiciilor cauzate tertului, bugetul acestuia nefiind nicicum afectat. RCA-ul acopera urmatoarele riscuri: pagube materiale, accidentarea pasagerilor sau in cel mai nefericit caz, decesul.

O polita de asigurarea RCA intra in vigoare din momentul semnarii, de aceea este de preferat sa fie incheiata cu achizitonarea autoturismului. In cazul in care urmeaza sa cumparati o masina aveti posibilitatea sa incheiati asigurarea direct de la vanzator. Daca masina se va achizitiona in sistem leasing, obligativitatea cumpararii politei revine in totalitate societatii de leasing care este proprietarul masinii pana la ultima rata platita de catre cumparator, moment in care el devine proprietarul masinii.

Trebuie retinut faptul ca polita nu se mosteneste. Astfel, daca cumparati o masina la mana a doua, polita incheiata de fostul proprietar isi pierde in totalitate valabilitatea odata cu semnarea actului de vanzare- cumparare. RCA-ul poate fi incheiat cu oricare dintre societatile de asigurare autorizate, pretul varind intr-o mica masura de la o societate la alta. Durata poate fi de 1 luna, 6 luni sau 1 an, prima se plateste integral, la semnare. Documentul eliberat va cuprinde termenul de valabilitate si suma platita.

Pentru accidente produse in anul curent, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru accidentele produse in 2011, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru persoanele care conduc masina fara a avea incheiata asigurarea RCA, amenda este de 1000 RON sau 500 RON in 48 de ore. Mai mult decat atat, la constatare se retine talonul si placutele de inmatriculare pana la incheierea unei polite.

Pentru pensionari se ofera o reducere care variaza de la o firma la alta, dar in linii mari este cuprinsa intre 20-50%. Aceasta reducere se ofera pe baza talonului de pensie care trebuie anexat la polita ce ramane la asigurator.

Bonus-malus este noutatea anului 2010 conform careia soferii care nu vor cauza daune pe RCA vor primi un bonus in reducerea tarifului, aproximativ de 10 % pe an, nu putand insa depasi 50 % reducere, iar clientii daunosi vor primi un malus, o majorare a primei de asigurare care nu poate fi mai mare de 100%.

In ceea ce priveste firmele abilitate sa incheie asigurarea auto obligatorie pentru anul 2010, acestea sunt:

1. S.C. ABC ASIGURARI-REASIGURARI S.A.
2. S.C. ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI S.A.
3. S.C. ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A.
4. S.C. ASIGURAREA ROMANEASCA - ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
5. S.C. EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
6. S.C. SOCIETATEA COMERCIALA DE ASIGURARE - REASIGURARE ASTRA S.A.
7. S.C. BCR ASIGURARI S.A.
8. S.C. CARPATICA ASIG S.A.
9. S.C. GENERALI ASIGURARI S.A.
10. S.C. GROUPAMA ASIGURARI S.A.
11. S.C. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
12. S.C. UNIQA ASIGURARI S.A.
13. S.C. ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE S.A


Inapoi la sectiunea ARTICOLE AUTO
Copyright (C) 2008. Vanzari Auto Romania. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Bannere